Vad är tiodans

Vad är tiodans 

Tiodans (eng. Ballroom dances)  är en populär dansstil med rötter i Europas samhälle under 1700- och 1800-talet. Modern tävlingsdans består av två kategorier: ”Standard” (även kallad ”Ballroom”) och ”Latin”. Varje kategori omfattar fem standarddanser, vilket ger totalt tio danser. Standardkategorin består av Engelsk Vals, Tango, Wienervals, Slowfox och Quickstep. Latin-kategorin består å andra sidan av Cha Cha Cha, Samba, Rumba, Paso Doble och Jive. Var och en av dessa danser har sin unika stil, rytm och karaktär som gör dem både utmanande och spännande att utföra.

Vals

Vals är en elegant och romantisk dans som dansas till valsmusik i 3/4-takt. Den betonar smidiga rörelser, snurrar och långa steg över dansgolvet. Vals är känd för sin flytande karaktär och förmågan att skapa en magisk atmosfär genom sin vackra musik och eleganta rörelser.

Wienervals

Wienervals är en snabb och elegant dans som kännetecknas av roterande och svepande rörelser. Dansparet framför imponerande snurrar, positionsförändringar och koreografier till klassisk musik. Wienervalsen kräver teknisk skicklighet och precision i utförandet av sina eleganta och flytande rörelser.

Tango

Tango är en passionerad och dramatisk dans med influenser från Argentina. Den kännetecknas av intensiva ögonkontakter, korta steg och smidiga rörelser som uttrycker passion och emotioner. Tango är en dans som kräver närvaro, precision och en stark kommunikation mellan dansparen.

Quickstep

Quickstep är en snabb och livlig dans som utvecklades från foxtrot. Den inkluderar snabba fötter, snurrar och hopp, och dansas vanligtvis till energisk swingmusik. Quickstep kräver snabbhet, precision och god balans, samtidigt som den utstrålar glädje och dynamik.

Slowfox

Slowfox är en långsam och smidig dans som utvecklades från foxtrot. Den inkluderar långa steg, snurrar och positionsförändringar, och dansas till jazz- och swingmusik. Slowfox kräver kontroll, balans och precision i de långsamma och flytande rörelserna över dansgolvet.

Samba

Samba är en energisk brasiliansk dans som kombinerar rytm och glädje. Den betonar snabba höftsvängningar, hopp och snurrar, och dansas vanligtvis till livfull sambamusik. Samba är känd för sina festliga och livliga rytmer samt sin karaktäristiska energi och entusiasm.

Cha-cha-cha

Cha-cha-cha är en festlig och rytmisk dans som kommer från Kuba. Den kännetecknas av snabba fötter, glidande rörelser och hip motion, och dansas till karibisk musik. Cha-cha-cha ger dansarna möjlighet att uttrycka sin personliga stil och att njuta av en lekfull och livlig dansupplevelse.

Rumba

Rumba är en sensuell och romantisk dans som uttrycker kärlek och lidelse. Den betonar uttryck och känslomässig närvaro genom mjuka och flytande rörelser. Rumba dansas till romantisk musik och ger dansparen möjlighet att skapa en intim och förtrollande stämning på dansgolvet.

Paso Doble

Paso Doble är en kraftfull och dramatisk spansk dans som efterliknar traditionella tjurfäktningstekniker. Dansparet uttrycker karaktärer som matador och tjur genom starka och rytmiska rörelser. Paso Doble är en dans som kräver styrka, precision och ett passionerat uttryck.